donderdag 3 mei 2012

Te allen tijde was ik verkeerd

Staande uitdrukkingen: ten alle tijden / te allen tijde

Wat is juist: ten alle tijden of te allen tijde? Te allen tijde is juist. In deze zogenoemde staande uitdrukking zijn enkele oude naamvalsvormen behouden gebleven. Er zijn veel staande uitdrukkingen waarin nog oude naamvallen voorkomen: te allen tijde, uit hoofde van, met dien verstande. Er zijn vrijwel geen regels te geven om te bepalen welke vorm de juiste is, maar enkele vuistregels zijn er wel:
  1. Ter hoort bij vrouwelijke woorden, ten bij mannelijke. Bij sommige woorden komt echter variatie voor; het woord tijd kon vroeger ook vrouwelijk zijn, tegenwoordig is het uitsluitend mannelijk. Daardoor bestaan naast elkaar ten tijde van en in de loop der tijd.
  2. Ten/ter is een samentrekking van het voorzetsel te of tot en het verbogen lidwoord den/der. Ter of ten is alleen juist als het vervangen kan worden door de of het: ter waarde van (omdat de waarde van ook kan), maar te uwen kantore (want het uwen kantore/kantoor kan niet).
Onder deze link staat een lijst met veelvoorkomende staande uitdrukkingen. Enkele tips bij deze lijst:
  • Bij sommige zijn meerdere mogelijkheden; de vorm die het gewoonst is wordt dan het eerst genoemd.
  • De lijst gaat uit van de vormen die in het Witte Boekje (2006) worden gegeven; waar deze afwijken van het Groene Boekje (2005) is dat tussen haakjes aangegeven.
  • De uitdrukkingen zijn grofweg gealfabetiseerd op zelfstandig naamwoord; veel uitdrukkingen staan meerdere keren in de lijst. Zo is in het zweet des aanschijns zowel bij de A van aanschijn als bij de Z van zweet te vinden. Het is mogelijk gebruik te maken van de zoekfunctie [ctrl-f].
Bron: Onze Taal

7 opmerkingen:

joten zei

heel leuk en leerrijk! maarre, je link: Not Found
Error 404
oops...

Sakkerlien zei

Oei inderdaad... merk het nu ook!!! Ga er direct een mouw aan passen zie ;-)

Sakkerlien zei

Valla...

Bedankt om het te melden hé maatje!!!

joten zei

valla...

en dat voor nen letterfreak......:-)

Sakkerlien zei

Durf buiten de lijntjes te 'denken' ;-)))

joten zei

jij moest advocaat geweest zijn!!!!!!!!!!!!

fotorantje zei

oeps, dat krijg ik momenteel niet gelezen